Indepartarea tatuajelor cu ajutorul laserului este cea mai noua si moderna metoda. Datorita faptului ca tehnologia evolueaza, procedeul de inlaturare a tatuajelor permanente cu laserul devine din ce in ce mai sigur si eficient, iar cicatrizarea postinterventie este redusa. Tratamentul laser este adesea considerat mai sigur decat metodele alternative, cum ar fi dermabraziunea sau excizia chirugicala datorita faptului ca se adreseaza exclusiv pigmentilor colorati ai tatuajului si nu afecteaza si alte structuri din jurul zonei respective.
CUM ACTIONEAZA LASERUL?
Tatuajul vizibil ia contact cu reflecţia luminii redată de particulele de pigmenţi. Apoi, aceste particule sunt iradiate cu supra-energia laserului pe toată suprafaţa lor. Razele laserului sunt absorbite şi totodată distrug şi şterg urmele din interiorul pielii, identificându-le drept corpuri străine. Ţesutul din pielea înconjurătoare răspund bine laserului şi rămân neafectate.
CE PIGMENTI RASPUND CEL MAI BINE TRATAMENTULUI?
Cel mai greu de indepartat sunt culori precum galben, verde deoarece spectrul lor de absorbite este in afaraspectrului de emisie al laserului. Indepartarea cu ajutorul laserului necesita mai multe sedinte chiar si pentru un tatuaj de mici dimensiuni. Cel mai usor se indeparteaza tatuajele negre.
CATE SEDINTE SUNT NECESARE?
Procedeul de indepartarea nu are rezultate imediate, iar acestea depind foarte mult de tipul tatuajului. Vechimea si culoarea lui influenteaza numarul de sedinte necesare. De obicei sunt necesare 5-7 sedinte, insa acest numar variaza foarte mult. Specialistii nostri hotarasc numarul sedintelor in functie de evaluarea personala a pacientului. Alte aspecte de care se tine cont sunt : varsta pacientului si tipul tatuajului (daca este cosmetic sau medical, daca a fost facut de un profesionist sau de catre un amator). Rezultatele vor fi influentate si de culoarea pielii pacientului si de profunzimea la care se gaseste pigmentul in tegument.
TRATAMENTUL ESTE DUREROS?
Deoarece tratamentul poate cauza un disconfort pentru pacient, se recomanda efectuarea unei anestezii locale anterior inceperii procedurii. Necesitatea ei depinde si de pragul de durere al pacientului. Anestezia se poate realiza fie prin injectare, fie prin aplicarea unui unguent cu proprietati analgezice.
INDICATII POST-TRATAMENT
Ingrijirea post operatorie a plagilor consta in aplicarea unguentului antibiotic pentru evitarea aparitiei infectiei. De asemenea, pentru a tine locul cat mai curat si ferit de agresiuni fizice se recomanda aplicarea locala a unui bandaj. Daca zona este expusa razelor soarelui, aceasta trebuie sa fie acoperita cu o crema cu factor de protectie antisolar.
RISCURI
Desi in general e acceptat ca un tratament sigur, rar, in urma indepartarii cu laser a tatuajelor, pot sa apara complicatii precum: decolorarea pielii inchise cu laser, hipopigmentarea (pete albe, mai des pe pielea mai inchisa),hiperpigmentarea (pete negre), si schimbari de textura. Rar, poate sa apara o “paradoxala innegrire” a tatuajului, cand un tatuaj tratat poate sa devina mai inchis decat mai deschis. Acest lucru se pare ca apare mai des la tonuri cenusii sau tatuaje colorate in culori deschise si se poate evita prin testarea laserului pe unul sau doua locuri, inainte de a lua decizia de tratare a intregului tatuaj.