Tumori Cutanate şi de Părţi Moi

Tumorile cutanate și de părți moi, cum ar fi, papiloamele, keratoza actinică, chisturi, lipoame, hemangioame, etc. pot fi excizate cu ușurință, îmbunătățind viața pacienților.

Tumorile cutanate sunt destul de frecvente. Tumorile includ o categorie largă de patologie, în limbaj medical, o tumoră semnificând orice creştere anormală a unor celule sau ţesuturi. Creşterea anormală poate fi atât de natură benignă, cât şi malignă. Părţile moi reprezintă ţesuturi cu origine embriologică comună, incluzând ţesutul fibros, grăsos, muscular, vasele de sânge şi limfatice şi sistemul nervos periferic.

Ce presupune intervenţia chirurgicală pentru tumorile cutanate şi de părţi moi?

Intervenţia chirurgicală este componentă esenţială a oricărui plan terapeutic al tumorilor cutanate, cât şi de părţi moi. Excizia completă a formaţiunii tumorale este tratamentul adecvat pentru tumorile benigne. Sarcoamele (tumorile maligne) necesită de cele mai multe ori tratament combinat (excizie chirurgicală asociată radioterapiei sau chimioterapiei).

Ce se întâmplă înainte de intervenţia chirurgicală pentru tumori
cutanate și de părți moi?

În timpul consultaţiei cu Dr Bogdan Caraban, veți afla informaţii complete privind pregătirea preoperatorie, intervenţia chirurgicală şi perioada postoperatorie.

Cui se adresează tipul acesta de intervenţie chirurgicală?

Tipul acesta de intervenţie chirurgicală se adresează pacienţilor cu tumori benigne sau maligne cum ar fi: papiloame (se mai numesc şi veruci vulgare, sunt cele mai frecvente tumori benigne produse de viruşi), keratoza actinică (apare, de obicei, la persoanele în vârstă, după expunerea prelungită la soare), chistul de incluziune (apare în urma unor traumatisme repetate, la nivelul palmelor şi degetelor), chistul sinovial (este cea mai frecventă tumoră a mâinii), chistul mucos (apare la nivelul articulaţiei interfalangiene distale a degetelor, ducând la deformarea unghiei), lipomul (tumoră bine delimitată cu un conţinut de ţesut adipos), chistul sebaceu (tumoră incapsulată ce conţine sebum), hemangioamele (tumori de origine vasculară), botriomicomul (tumoră angiomatoasă, suprainfecţia bacteriană fiind factorul favorizant), nevii pigmentari (tumori benigne ale sistemului pigmentar).

Ce se întâmplă în timpul intervenţiei chirurgicale?

Scopul intervenţiei chirurgicale este îndepărtarea completă a tumorii, în limite de siguranţă oncologică (adică obţinerea unor margini de rezecţie care nu conţin celule tumorale).

Nevi pigmentari, Keratoze, Angioame (alunițele roșii), Papiloame și Veruci.

Alunițele, sau nevii pigmentari, reprezintă proliferări, înmulțiri ale melanocitelor, care sunt celulele din structura pielii și care sunt responsabile de producerea pigmentului. Alunițele (nevii pigmentari) sunt formațiuni tumorale formate dintr-o acumulare de celule pigmentare.

În urma consultației, dacă se recomandă îndepărtarea, atunci se pot folosi următoarele metode: excizia chirurgicală sau îndepărtarea alunițelor prin laser. Avantajul terapiei în îndepărtarea alunițelor cu laser constă în faptul că medicul are control deplin asupra procesului de eliminare a tumorilor benigne – atat în ceea ce privește adâncimea, cât și nivelul de distrugere a țesutului pielii și în obținerea, uneori, a unei cicatrici foarte puțin vizibile; spre deosebire de metoda chirurgicală, unde cicatricea este mult mai evidentă.

Precizia în excizie a laserului cu lungimea de unda Er:YAG 2940 nm (recunoscută ca lungime de undă optimă pentru incizia cu laser, extrem de precisă, cu coagulare termică controlată), permite rezecția celor mai diferite tumori, la o ședință fiind posibil de înlăturat, simultan, mai mulți nevi pigmentari (alunițe) de dimensiuni mai mari, sau mai mici, alunițele fiind înlăturate total, iar rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale.

Tehnologia LASER reprezintă una dintre cele mai noi opțiuni de îndepărtare a alunițelor și este preferată datorită preciziei, nu este dureroasă, nu are efecte secundare, nu necesită timp de recuperare, după efectuarea procedurii se poate reveni imediat la rutina obișnuită.

În următoarele zile după intervenție în zona în care alunița a fost îndepărtată se va forma o crustă, care urmează să cadă de la sine. De asemenea, este extrem de importantă protejarea ei de lumina soarelui, de preferat cu SPF 50+.

Cum pot afla mai multe informaţii cu privire la intervenţia chirurgicală?

Aceste informaţii sunt destinate să completeze, nu să înlocuiască o consultație cu un medic. Dacă doriţi să folosiţi una din aceste proceduri sau să aflaţi mai multe informaţii, vă invităm să vă programaţi la o consultaţie pentru o recomandare personalizată folosind secțiunea din partea de jos a paginii!

Galerie – tumori cutanate şi de părţi moi

Dorești mai multe informații despre serviciile noastre?
Îți stăm la dispoziție !