Cicatrici Vergeturi

Au reprezentat un obstacol estetic secole întregi, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cicatricile și vergeturile sunt, în general, considerate inestetice, desfigurante și inacceptabile pentru mulți oameni. Însă, din fericire, acestea pot fi estompate cu ușurință cu ajutorul tratamentelor laser.

Care sunt cauzele cicatricilor şi vergeturilor?

Cicatricile, ca parte a pielii, reprezintă procesul de vindecare în urma rănirii straturilor de piele. Rănirea poate fi rezultatul unui accident, operaţii, arsuri sau acnee severă. Deşi cauza exactă a vergeturilor este necunoscută, este ştiut că striurile pe piele apar în urma degradării colagenului şi a elastinei sub influenţa stresului. Sarcina, body-buildingul şi pierderea în greutate sunt principalele cauze ale vergeturilor. Contează şi ,,bagajul” ereditar de care dispunem: calitatea pielii lasă de dorit, nefiind întretinută prin alimentaţie sau tratamente corporale regulate.

Şi expunerea excesivă la soare, fără a folosi creme cu factor de protecţie ridicat joacă un rol important. Există şi cauze medicale, incriminate în apariţia lor: o hipersecreţie a glandelor suprarenale sau un dezechilibru hormonal accentuat. Hipersecreţia suprarenalelor poate apărea datorită bolii Cushing, în cazul administrării de corticoizi, dar şi după un efort fizic puternic, stări de hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanţi, stres.

Vergeturile apar cel mai frecvent în zone de stres mecanic, cum ar fi sânii, abdomenul, coapsele sau fesele. La început, vergeturile sunt de culoare roşie, apoi devin albe ca urmare a procesului de vindecare. Refacerea ţesutului poate duce la depigmentare, printr-o producţie scăzută de melanină şi celule melanocite (celule pigmentare), astfel, apar vergeturile mature de culoare albă-sidefie.

Noua tehnologie laser

Azi, sunt disponibile noi tehnici laser pentru a trata o mare varietate de cicatrici și vergeturi. Energia laser stimulează pielea de sub cicatrice, iar fibroblastele conținute în piele încep să se dividă din nou. Este, de asemenea, stimulată producţia de colagen. Acest lucru face ca pielea de sub cicatrice să se îngroaşe şi să semene cu pielea normală din jur.

Funcţionează tratamentul cu laser?

Noua tehnologie LASER a demonstrat că se pot îmbunătăţi sau elimina cicatricile roşii sau proeminente. Studii recente au demonstrat faptul că tratamentele cu laser stimulează producţia de colagen şi îmbunătăţesc sau elimină apariţia vergeturilor. Studii suplimentare arată că aspectul vergeturilor continuă să se îmbunătăţescă pe o perioadă de timp, variind de la 3 la 6 luni după tratamentul cu laser. Chiar şi acele cicatrici sau vergeturi care au avut şanse mici de vindecare au evidenţiat o îmbunătăţire de 50% la controlul după 6 luni.

Care sunt cei mai buni candidaţi la tratamentul cu laser al cicatricilor şi vergeturilor?

Pacienţii cu cicatrici și vergeturi care răspund cel mai bine la tratamentul cu laser sunt:

  • persoanele cu tenul deschis
  • cicatricile şi vergeturile superficiale

Notă:
Pacienții cu istoric de vitiligo, tulburări de pigmentare, bronzat excesiv, necesită un test de evaluare inițială a pielii, înainte de tratament.

Este dureros tratamentul cu laser pentru cicatrici şi vergeturi?

Unii pacienţi au indicat faptul că au simţit furnicături uşoare la impulsurile laserului.

Este important de reţinut că pielea tratată cu ajutorul laserului reacţionează în diverse moduri. Cel mai frecvent, există senzaţia de arsură solară. Poate apărea tumefiere uşoară şi înroşirea pielii. Pot apărea senzaţii de usturime sau înțepătură locală timp de 12 până la 72 ore după procedură.

La 5 până la 7 zile după remodelare, pielea devine uscată şi se exfoliază. După exfolierea ariei tratate, se va forma un nou strat cutanat. Această piele va fi iniţial de culoare roz-roşie. Roșeața începe să se diminueze treptat într-o perioadă de până la un an după procedură. Medicul specialist nu va considera necesar reluarea tratamentului decât după vindecarea completă.

La ce ne aşteptăm după tratament?

Rezultatele variază de la pacient la pacient şi nu pot fi imediate. Rezultatele tratamentului cu laser pentru cicatrici şi vergeturi sunt, în general, progresive şi necesită tratamente multiple (între 3-6 şedinţe).

Aproximativ 70% din pacienţii care primesc tratamente cu laser pentru vergeturi şi cicatrici vor observa o îmbunătăţire marcantă.

Vergeturile superficiale şi cicatricile mai noi răspund mai bine la tratament decât cicatricile mai vechi şi profunde.

Aceste informaţii sunt destinate să completeze, nu să înlocuiască o consultație cu un medic. Dacă doriţi să folosiţi una din aceste proceduri sau să aflaţi mai multe informaţii, vă invităm să vă programaţi la o consultaţie pentru o recomandare personalizată folosind secțiunea din partea de jos a paginii!

Galerie tratament cicatrici vergeturi

Dorești mai multe informații despre serviciile noastre?
Îți stăm la dispoziție !