La origine termenul laser este acronimul LASER format în limba engleză de la denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiației), denumire construită pe modelul termenului maser care înseamnă un dispozitiv similar, funcționând în domeniul microundelor.
Terapia cu laser are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara.
O parte importanta a efectelor biostimularii laser sunt: diminuarea durerilor acute si cronice,accelerarea vindecarii plagilor cu favorizarea cicatricilor elastice, acelerarea formarii si cresterii calusului, regenerarea mai rapida a nervilor sectionati.
Cu ajutorul terapiei LASER se relaxează contractarea musculara atât cea netedă cât şi cea striată, ce crează durere cronică, se reduce durerea prin eliberarea de endorfine, se stimulează eliberarea enzimelor ce ajută procesul de vindecare.
Starea pacientilor cu dureri cronice s-a imbunatatit considerabil in urma tratamentului cu laser.
SEDINTE DE TRATAMENT
In cadrul unei sedinte de tratament se poate recomanda realizarea a 2-3-4 puncte laser. Numarul acestora depinde de afectiune si de stadiul acesteia. Laserul nu trebuie utilizat excesiv nici ca numar de puncte, nici ca durata.
CE ESTE DUREREA CRONICA?
Durerea care dureaza 3 luni sau mai mult este considerata a fi cronica. Durerea survenita in urma unei boli sau a unui traumatism care persista ar trebui sa traga un semnal de alarma. In cazul durerilor cronice, acestea continua saptamani, luni sau ani dupa recuperare. Unele persoane prezinta dureri cronice fara nici un traumatism sau boala care sa o declanseze.
Durerea cronica poata aparea oriunde in organism si poate varia de la un usor disconfort pana la o durere atat de severa incat interfereaza cu starea de dispozitie si cu abilitatea de a functiona normal. Oricine poate sa dezvolte durere cronica. Varstnicii sunt mai predispusi la a suferi de boli cronice care pot determina dureri, cum ar fi diabetul zaharat sau artritele.
CE BOLI CAUZEAZA DURERI CRONICE?
Bolile care pot determina dureri cronice includ:
-cefaleea (dureri de cap)
– diabetul zaharat
– zona zoster,
-obezitatea
-accidentul vascular cerebral
– artrita, de exemplu osteoartrita sau artrita reumatoida, o boala care determina dureri articulare
-fibromialgia, o boala care determina dureri difuze (larg raspandite) si sensibilitate la nivelul nuschilor si tesuturilor moi
– stresul post-traumatic,
– nevralgia trigeminala, cu dureri localizate pe o singura parte a fetei
– durerea lombara (zona inferioara a spatelui)
– durerea membrului fantoma, care este o durere care apare la nivelul bontului dupa o amputatie, dar este perceputa “la nivelul membrului amputat”.
Interventiile chirurgicale pot determina, de asemenea dureri cronice la unele persoane. Poate aparea, de asemenea, la nivelul unui membru dupa un accident sau o aruncare fortata.