Tratamentul cicatricilor cu laser

Cicatricile inestetice si vergeturile au prezentat de secole probleme pentru barbati si femei. Cicatricile si vergeturile sunt in general considerate inestetice, desfigurante si inacceptabile pentru multi oameni.

Care sunt cauzele cicatricilor si vergeturilor?
Cicatricile ca parte a pielii, reprezinta procesul de vindecare in urma ranirii staturilor de piele. Ranirea poate fi rezultatul unui accident, operatii, arsuri sau acnee severa. Desi cauza exacta a vergeturilor este necunoscuta, este stiut ca striurile pe piele apar in urma degradarii colagenului si elastinei sub influenta stresului. Sarcina, body-buildingul si pierderea in greutate sunt principalele cauze ale vergeturilor. Conteaza si “bagajul” ereditar de care dispunem: calitatea pielii lasa de dorit, nefiind intretinuta prin alimentatie sau tratamente corporale regulate.

Si expunerea excesiva la soare, fara a folosi creme cu factor de protectie ridicat joaca un rol important. Exista si cauze medicale, incriminate in aparitia lor: o hipersecretie a grandelor suprarenale sau un dezechilibru hormonal accentuat. Hipersecretia suprarenalelor poate apare datorita bolii Cushing, in cazul administrarii de corticoizi, dar si dupa un efort fizic puternic, stari de hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanti, stres.

Vergeturile apar cel mai frecvent in zone de stres mecanic, cum ar fi sanii, abdomenul, coapsele sau fesele. La inceput, vergeturile sunt de culoare rosie. Apoi devin albe ca urmare a procesului de vindecare. Refacerea tesutului poate duce la depigmentare, printr-o productie scazuta de melanina si celule melanocite (celule pigmentare),astfel, apar vergeturile mature de culoare alba-sidefie.

Noua tehnologie laser
Azi, sunt disponibile noi tehnici laser pentru a trata o mare varietate de cicatrici si vergeturi. Energia laser stimuleaza pielea de sub cicatrice iar fibroblastele continute in piele incep sa se divida din nou. Este de asemenea stimultata productia de colagen. Acest lucru face ca pielea de sub cicatrice sa se ingroase si sa semene cu pielea normala din jur.

Functioneaza tratamentul cu laser?
Noua tehnologie laser a demonstrat ca se pot imbunatati sau elimina cicatricile rosii sau proeminente. Studii recente au demonstrate faptul ca tratamentele cu laser stimuleaza productia de colagen si imbunatatesc sau elimina aparitia vergeturilor. Studii suplimentare arata ca aspectul vergeturilor continua sa se imbunatatesca pe o perioada de timp variind de la 3 la 6 luni dupa tratamentul cu laser. Chiar si acele tratamente care au avut sanse mici de vindecare au evidentiat o imbunatatire de 50% la controlul dupa 6 luni.

Care sunt cei mai buni candidati la tratamenul cu laser al cicatricilor si vergeturilor?
Pacientii cu cicatrici si vergeturi care raspund cel mai bine la tratamentul cu laser sunt:
– persoanele cu tenul deschis
-cicatrici si vergeturi superficiale

Nota:
Pacientii cu istoric de vitiligo, tulburari de pigmentare, bronzat excesiv, necesita un test de evaluare initiala a pileii, inainte de tratament.

E dureros tratamentul cu laser pentru cicatrici si vergeturi?
Majoritatea pacientilor nu necesita anestezie. Unii pacienti au indicat faptul ca au simtit furnicaturi usoare la impulsurile laserului.

Este important de retinut ca pielea tratata cu ajutorul laserului reactioneaza in diverse moduri. Cel mai frecvent, exista senzatia de arsura solara. Poate aparea tumefiere usoara si inrosirea pielii. Pot aparea senzatii de usturime sau intepatura locala timp de 12 pana la 72 ore dupa procedura. Unele persoane prezinta durere severa. La 5 pana la 7 zile dupa remodelare, pielea devine uscata si se exfoliaza.

Dupa exfolierea ariei tratate, se va forma un nou strat cutanat. Aceasta piele va fi initial de culoare roz-rosie. Roseata incepe sa diminueze treptat intr-o perioada de pana la un an dupa procedura. Medicul specialist nu va considera necesar reluarea tratamentului decat dupa vindecarea completa.

La ce ne asteptam dupa tratament?
Rezultatele variaza de la pacient la pacient si nu pot fi imediate. Rezultatele tratamentului cu laser pentru cicatrici si vergeturi sunt in general progresive si pot necesita tratamente multiple. Daca pacientul raspunde la primul tratament, al doilea si al treilea vor fi la fel de bune ca primul. Aproximativ 70% din pacientii care primesc tratamente cu laser pentru vergeturi vor observa o imbunatatire marcata. Vergeturile superficiale si cicatricile mai noi raspund mai bine la tratament decat cicatricile mai vechi si profunde. Pentru a putea imbunatati rezultatele tratamentului cu laser se recomanda folosirea unui creme cu tretinoin sau o crema cu acid glicolic inainte si dupa tratament.

Aceste informatii sunt destinate sa completeze nu sa inlocuiasca o consulatie cu un medic. Daca doriti sa folositi una din aceste proceduri sau sa aflati mai multe informatii va invitam sa consultati un cabinet privat de specialtitate.