Tratamentul acneei si cicatricilor dupa acnee

Tratamentul fotodinamic este o metoda relativ noua , non-invaziva de tratare a diferitelor afectiuni ale pielii precum acneea , petele de varsta , rosacea . In cazul acneei rezistente la tratamentele obisnuite , tratamentul fotodinamic foloseste lumina si solutii speciale activate de lumina . Deasemeni , acest tratament diminueaza cicatricile vechi ale acneei , lasand pielea mai neteda. Tratamentul Fotodinamic al Acneei este un proces prin care un agent fotosensibil Levulan ® este aplicat pe piele . Un agent fotosensibil este o solutie speciala , care se aplica pe piele si este activata de o lungime de unda a luminii specifica , astfel “pornind-o” . Levulan® a fost folosit intens pentru tratamentul diverselor afenctiuni ale pielii . Levulan® este o solutie ce contine 20% Acid Aminolevulinic (AAL) . AAL este un produs “natural” gasit la toti oamenii, pe tot corpul.

Intelegand Acneea
Acneea rezulta din obstructia si inflamatia glandelor sebacee , afectand 80% din populatia umana . Acneea debuteaza tipic in adolescent odata cu modificarile hormonale specifice . Totusi exista multi indivizi in varsta care sufera de “acneea adultului” . Sunt mai multe nivele de acne , incepand de la formele usoare de puncte negre si albe , formele moderate pustulare si pana la formele severe chistice . In multe cazuri , mai multe sau toate aceste nivele pot fi prezente simultan la acelasi individ .

Ce cauzeaza acneea ?
Acneea este cauzata de hiperactivitatea glandelor sebacee din piele . Glandele sebacee , activate de hormoni androgeni , produc sebum in piele . Desi hormonii androgeni sunt hormoni tipici masculini , ei sunt prezenti atat la barbati cat si la femei . Maximum de productie al acestor hormoni este in perioada de pubertate , dar ei sunt prezenti intotdeauna in corp . De regula sebumul este eliminat pe suprafata pielii . Cand se produce o descuamare prea rapida a foliculilor pilosi , apare un fenomen de aglomerare , astfel blocandu-se porii . Sebumul blocat sub piele provoaca punctele albe si negre . Sebumul se poate amesteca cu celulele blocate si provoaca Propionibacterium acnes – bacterie gasita in mod normal pe piele – sa se dezvolte in foliculii infundati . Astfel se produce inflamatia locala , rezultand chiar papule si pustule .

Procedura Tratamentului Fotodinamic al Acneei
Levulan® este aplicat pe piele , un proces complet nedureros , lasandu-l sa actioneze 15-60 de minute. Apoi este activat cu o unda de lumina specifica , numita BLU-U sau Clear-Light , proces ce dureaza aproximativ 8-10 minute .

Levulan® este absorbit de celulele active , facand ca celulele acneice sa devina mai sensibile la lumina . Datorita interactiunii dintre substanta activa si fascicolul luminos apare denumirea de “terapie fotodinamica”. De asemeni sunt afectate si papulele si acnea rosacea , punctele negre si albe , pustulele si hiperplazia celulelor sebacee . Tratamentul curata porii , reduce cantitatea de ulei produsa de piele si micsoreaza marimea porilor . Intreaga textura a pielii beneficiaza de pe urma tratamentului .

Avantaje si Dezavantaje
Tratamentul poate fi folosit pe toata suprafata pielii , nu lasa cicatrici , absenta exciziilor chirurgicale si fara efecte adverse sistemice . De asemeni , este mult mai putin dureroasa decat alte metode similare. In plus , oferind tenului tratat, o culoare si textura uniforma . Se recomanda 2-3 tratamente la intervale de 2 pana la 3 saptamani , pentru a obtine rezultate optime .

Dezavantajul Tratamentului Fotodinamic al Acneei este ca pielea va fi rosie si cu un grad de descuamare , pentru cateva zile dupa tratament . In general , primele 2 zile sunt cele mai dificile . Deasemeni , edematierea buzelor si a zonelor din jurul ochilor sunt posibile pentru cateva zile . Este absolut necesara evitarea expunerii la soare in a doua zi dupa efectuarea tratamentului , datorita faptului ca sunteti fotosensibili aproximativ 24h . Pot fi folosite lotiuni topice antiacneice intre sedintele de tratament cu Levulan® .

Tratamentul Fotodinamic este indicat in :
Eliminarea keratozelor actinice pre-canceroase
Prevenirea cancerului de piele
Imbunatatirea ridurilor
Micsorarea porilor
Imbunatatirea texturii pielii
Imbunatatirea pigmentarii
Tratarea acneei chistice moderate spre severe
Tratarea hiperplaziei celulelor sebacee

Ce imbunatatiri putem spera ?
Pacientii cu leziuni severe ale pielii datorita expunerii la soare , manifestate prin keratoza actinica , modificari de culoare incluzand efelide si laxitatea pielii , pot vedea imbunatatiri dramatice . Se pot observa schimbari la porii largi si cicatricile post-acnee . Acneea activa este si ea “atinsa” de tratament .

De cate tratamente este nevoie pentru a obtine cele mai bune rezultate ?
Pentru eficacitate maxima in leziunile solare pre-canceroase , culoarea pielii si textura , este necesara o serie de 3 tratamente , distantate unul de altul la 2-4 saptamani . Unii pacienti ce sufera doar de kertatoze actinice , este suficient un singur tratament . O serie de tratamente pot fi facute periodic la intervale , pentru a mentine aspectul juvenil al pielii

Tratamentul Fotodinamic al Acneei – ideal pentru pielea afectata de Soare
Bine tolerat
Usor de efectuat intr-o clinica de specialitate
Non-invaziv
Rezultat cosmetic excelent ( in special in zonele cosmetice senzitive ale fetei )