Augmentarea cu grasime este o procedura chirurgicala noua, care are ca scop cresterea in volum a tesuturilor. Pe masura ce imbaranim, fata noastra incepe sa resimta efectele gravitatiei, expunerilor neprotejate la soare, anii in care am efectuat miscari faciale ca zambetul, mestecat sau grimase. Tesutul subcutanat este cel responsabil de aspectul rotund, tineresc al pielii iar cu timpul capata o laxitate, cedeaza.
Aceasta procedura chirurgicala mai este numita si microlipoinjectare sau transfer autolog de grasime; autolog pentru ca utilizeaza tesut (grasime) proprie. In consecinta, prin acesta metoda nu exista posibilitatea unei respingeri a organismului si nu necestia testare alergica preprocedurala.
Candidatii ideali pentru acesta interventie sunt persoanele cu riduri date de varsta, incruntare, liniile de zambet, depresii ale pielii (sub ochi, sub pometi). In medicina estetica este bine cunoscuta pentru remodelarile faciale cum ar fi augmentarea pometilor si tot mai cautata de tinerele capricioase, devenita un “trend” augmentarea buzelor.
Anestezia folosita este fie locala, fie generala tipul si cantitatea de anestezic variaza in functie de cantitate de liposuctie si de transfer. Intubarea persoanelor anesteziate nu este necesara. Aceasta procedura poate fi efectuata la orice varsta, media find la 48 de ani.
Tehnica chirurgicala:
Pasul 1- Se efectueaza liposuctie dintr-o zona cu exces de tesut adipos cum ar fi: abdomen, solduri, fese, coapse. Liposuctia trebuie facuta foarte bland pentru a nu sparge celulele grase. Tesutul este colectat cu ajutorul unui ac de calibru redus sau a unei canule speciale pentru a limita distrugerea adipocitelor.
Pasul 2- O data cu colectarea adipocitelor, se colecteaza si lichid, de aceea celulele grase vor fi separate prin centrifugare si numai cele intregi vor fi folosite la transfer.
Pasul 3- Reinjectarea se face in locul dorit cu ajutorul unei seringi cu ac bont, de asemenea, adancimea este stabilitata in functie de indicatie si locul injectarii.
Ulterior pacientul poate resimti un discomfort loco regional minor, edem la locul punctiei cat si echimoze cu o durata de vindecare de la 24 de ore la doua saptamani. Nu rareori, la persoanele cu tegumente deschise la culoare pot aparea cruste la locul injectarii care se vindeca spontan si rapid.
In mod fiziologic 30-40% din grasime se absoarbe in primele doua luni, insa 50-60% poate persista cativa ani. Cantitatea de grasime care persista depinde de numerosi factori, incluzand:locul injectarii (grasimea persista mai mult timp in zonele cu mobilitate redusa), cantitatea de grasime injectata, varsta individului,
calitatea tesutului dar si factori exogeni precum fumatul. Procedura poate fi repetata ori de cate ori este nevoie de o noua augmentare de grasime.
Acest tip de interventie nu necesita bandajare ci doar folosirea de creme cu factor de protectie solara ridicat. Machiajul poate fi aplicat la doua zile postoperator.
Profilactic se face tratament cu antibiotic 5 zile postoperator.
Preprocedural sunt contraindicate:
In ziua interventiei cafeaua si alte excitante psihomotorii iar cu doua saptamani inainte, antiinflamatoriile nesteroidiene de tipul Ibuprofen, Aspirina, Heparina, Trombostop sunt deasemenea contraindicate.
Chirurgia plastica foloseste suturi fine, delicate, care inchid inciziile facute pentru liposuctie; din acest motiv, cicatricile nu vor fi vizibile postoperator.