Liposuctie Laser

Liposuctie Laser

Tehnica lipoaspiraţiei moderne cunoaşte o dezvoltare impresionantă începând cu anii ’80 prin contribuţia francezilor Yves Illouz şi Pierre Fournier precum şi a lui Giorgio Fisher din Italia. Prin contribuţia acestora şi a altor câţiva pionieri pasionaţi ai acestei proceduri , în doar câţiva ani lipoaspiraţia devine una din cea mai populară şi mai sigură procedură de chirurgie estetică. În toţi aceşti ani s-a încercat o continuă perfecţionare şi îmbunătăţire a tehnicii operatorii cu mici sau mai mari succese confirmate ulterior.
Cea mai importantă inovaţie care a revoluţionat lipoaspiraţia modernă a fost cea prezentată de dr.Jeffrey Klein din California la al 2-lea CONGRES MONDIAL DE LIPOASPIRAŢIE din iunie 1986 şi constă în introducerea ‘tehnicii tumescente’.

Una dintre cele mai recente inovaţii in acest domeniu este ‘lipoaspiraţia laser’ introdusă de Dressel şi Apfelberg. Principiul acesteia constă în ruperea peretelui adipocitelor cu ajutorul fascicolului laser.
Laserul ND-YAG cu lungime de undă 1064 nm a fost primul laser folosit pentru distrugerea ţesutului adipos nedorit.
Prin această metodă se obţin rezultate net superioare în comparaţie cu tehnicile clasice de lipoaspiraţie. Datorită acestui fapt,acest segment de piaţă este invadat de mai mulţi producători de lasere de diferite lungimi de undă dar cu rezultate mai mult sau mai puţin confirmate de testele clinice.

Energia sursei laser cu o lungime de unda de 1064nm este transmisă prin fibră optică la ţesuturile ţintă,unde,cu ajutorul unei canule de diametru redus energia este folosită pentru distrugerea peretelui celulelor adipoase din zonele dorite a fi aspirate.

Dintre avantajele acestei tehnici menţionăm :
-tolerabilitate mărită din partea pacienţilor
– timp de refacere mai scurt si deci reducerea timpului de inactivitate profesională postoperatorie a pacienţilor si implicit reducerea pierderilor economice ale acestora

Aceste avantaje sunt datorate in principal particularităţilor acestui tip de intervenţie dintre care menţionăm lichefierea ţesutului adipos inainte de a fi extras,în consecinţă, volume mai mari pot fi extrase mai uşor,totodată fiind necesară doar o sucţiune de joasă presiune şi de aici rezultând creşterea factorului atraumatic al intervenţiei,în acest caz putem vorbi de ‘lipoaspiraţie laser asistată’.
O altă particularitate a acestui tip de intervenţie constă in faptul că în cazul volumelor mai mici (100-200 CC) situate de obicei la nivelul feţei sau a gâtului, nu este necesară evacuarea ţesutului adipos lichefiat , acesta eliminându-se prin mecanisme proprii ale organismului,si deci aici vorbim doar de lipoliza laser.Prin neefectuarea sucţiunii creşte şi mai mult factorul atraumatic.
În ambele cazuri , un avantaj notabil este efectul de ‘skin tightening’ care constă în întinderea (mularea) pielii pe noua formă obţinută prin evacuarea excesului de ţesut adipos nedorit,astfel încât dispare aspectul neplăcut dat de efectul de laxitate a pielii din zonele tratate (aspect de piele flaşcă) des întâlnit în practicile clasice ale lipoaspiraţiei.
Acest efect de ‘skin tightening’ se obţine prin întreruperea benzilor fibroase şi regenerarea reţelei de colagen a pielii datorate energiei fascicolului laser absorbit de ţesuturile ţintă.

Avantaje deloc de neglijat derivă şi din folosirea in timpul intervenţiei de canule de diametre reduse,rezultând şi prin aceasta efectul atraumatic mărit de care am mai amintit şi totodată se diminuează leziunile mecanice ale structurii pielii.
Utilizarea laserului ND-YAG cu lungime de undă 1064 nm folosit pentru distrugerea ţesutului adipos are ca şi consecinţă coagularea vaselor sanguine cu diametru până la 50 microni şi de aici implicit reducerea sângerărilor intraoperatorii şi a echimozelor postoperatorii,avantaje de asemenea deloc de neglijat.

În concluzie,lipoaspiraţia cu LASER ND-YAG la care se adaugă şi utilizarea tehnicii tumescente permite efectuarea lipoaspiraţiei fără anestezie generală eliminând astfel posibilele complicaţii cauzate de aceasta si astfel lipoaspiraţia laser a revoluţionat tehnica clasică,transformând liposucţia intr-una din cele mai sigure intervenţii de chirurgie estetică.
Lipoaspiraţia laser devine astfel una dintre cele mai moderne şi populare proceduri de remodelare corporală având rezultate net superioare lipoaspiraţiei clasice, atât in cazul zonelor reduse pâna la 200 CC cât şi în cazul zonelor întinse, cu volume mari.

Istoria lipoaspiraţiei datează încă din anii 20 dar iniţial a fost marcată mai mult de complicaţii postoperatorii , cunoscut fiind în acest sens cazul doctorului Charles Dujarrier care în anul 1921 a efectuat prima lipectomie relatată de literatura de specialitate. Intervenţia a fost efectuată la nivelul genunchiului unei balerine dar din păcate a fost urmată de complicaţii postoperatorii majore cauzate de lezarea vaselor sanguine în timpul intervenţiei şi a necesitat amputaţie ulterioară.