Cuperoza

Ce este cuperoza?

Cuperoza este o afecţiune cronică, frecventă, cu evoluţie lentă şi de lungă durată.

Cuperoza este cel mai des întâlnită în rândul persoanelor cu elasticitate scăzută la nivelul capilarelor din piele. În cazul pielii afectate de cuperoză, capilarele se pot dilata fără probleme, dar nu sunt suficient de puternice pentru a reveni la starea inițială. Acest fenomen cauzează roșeață persistentă sau formarea unor zone roșii. Este întâlnită la nivelul obrajilor şi nasului. Netratată, cuperoza poate duce la apariţia rozaceei, dar şi a altor probleme dermatologice mai grave.

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afecţiune cronică a pielii caracterizată prin înroșirea feței, eritem persistent, telangiectazii (vinişoare dilatate), papule inflamatorii şi pustule care afectează partea centrală a feţei. Rozaceea este o afecţiune cronică, care poate recidiva şi, de asemenea, poate să apară în mod spontan. Rozaceea poate fi confundată cu mai multe alte afecţiuni cutanate, inclusiv acneea vulgară, arsuri solare şi chiar lupus. Telangiectaziile (vinişoarele dilatate) ce însoţesc rozaceea pot fi confundate cu alte boli rare, precum sindromul carcinoid şi mastocitoza. De cele mai multe ori, rozaceea este frecvent întâlnită la pacienţii cu pielea deschisă la culoare, cu ten alb şi poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii.

Factori care pot exacerba simptomele cuperozei sau rozaceei:

  • expunerea la temperaturi extreme (foarte cald sau foarte rece), soare puternic, vânt, umiditate, fum de țigară, polen, noxe;
  • dezechilibrele hormonale, stresul, unele medicamentele, aplicarea de creme cu cortizon, alimentele iuţi sau fierbinţi, unii detergenți, alcoolul, efortul fizic sau presiunea aplicată asupra pielii;

Toți aceşti factori pot declanşa sau înrăutăți roșeața și inflamarea pielii din cuperoză sau rozacee.

Ce presupune tratamentul laser pentru cuperoză/rozacee?

Tratamentul laser (Nd YAG: 1064 nm), bazat pe principiul fototermolizei selective, este o terapie non-invaziv[, nu necesită timp de recuperare şi nu prezintă riscuri. Tratamentul constă în fotocoagularea sângelui din vasele capilare superficiale. Unda laser folosită ţinteşte strict hemoglobina celulelor roşii din vasele de sânge, fiind absorbită doar de aceasta. Hemoglobina se încălzește şi este distrusă termic fără ca pielea sau ţesuturile din jur să fie afectate în vreun fel.

Vasele se reduc şi, în timp, acestea dispar. Sângele coagulat se resoarbe încet şi treptat, într-o anumită perioadă de timp. Nu este nevoie de anestezie locală, este suficientă răcirea zonei tratate.

Sunt necesare mai multe şedinţe în funcţie de răspunsul fiecăruia la tratament şi de rezultatul dorit, şedinţele sunt spaţiate la interval de 4-6 săptămâni.

La ce ne aşteptăm după tratament?

După tratamentul laser poate să apară o roşeaţă uşoară a zonei tratate cu o senzaţie asemănătoare expunerii îndelungate la soare şi, uneori, un edem al pielii care dispare în câteva ore, pacienţii putând să-și reia imediat activitatea.
Din cauza fotosensibilităţii pielii din zona tratată cu laser, se recomandă evitarea expunerii directe la soare şi utilizarea unor creme cu SPF 50+ care conferă o maximă protecţie solară.

Rezultatele sunt individuale, depind de tipul de piele, de numărul de ședințe, de tratament şi de zonele tratate.

În cadrul consultaţiei, medicul vă va furniza toate informaţiile necesare referitoare la îngrijirea post-tratament.

Aceste informaţii sunt destinate să completeze, nu să înlocuiască o consultație cu un medic. Dacă doriţi să folosiţi una din aceste proceduri sau să aflaţi mai multe informaţii, vă invităm să vă programaţi la o consultaţie pentru o recomandare personalizată folosind secțiunea din partea de jos a paginii!

Dorești mai multe informații despre serviciile noastre?
Îți stăm la dispoziție !