Blefaroplastie

Blefaroplastie

Blefaroplastia reprezinta modificarea chirurgicala a pleoapelor. Tesuturile in exces cum ar fi tegumentul sau tesutul adipos sunt indepartate sau repozitionate, iar muschii si tendoanele adiacente pot fi intarite. Poate fi atat o interventie functionala cat si cosmetica.
Istoric
Karl Ferdinand von Gräfe a utilizat pentru prima data termenul de blefaroplastie in 1818 cand tehnica a fost utilizata pentru a corecta anomaliile produse de cancer la nivelul pleoapelor.

Radacinile tratamentelor cosmetice actuale dateaza de acum 3000 de ani, odata cu egiptenii. Texte scrise pe papirusuri descriu cum chirurgii, chiar si in acea perioada primitiva realizau reconstructii de buze, nas si urechi utilizand insule de piele prelevate de la obraz sau frunte. Pe masura ce tehnicile se dezvoltau anticii greci si romani au inceput sa adune si sa reuneasca tot ceea ce stia despre aceste proceduri. Aulus Cornelius Celsus, un roman din secolul I, descrie in cartea sa De Medicine realizarea unei incizii la nivelul pielii pentru a relaxa pleoapele. In Evul Mediu, chirurgia plastica a fost interzisa intrucat era perceputa ca ceva spiritual si neetic. Aceasta prohibitie a fost adoptata si din cauza igienei delasatoare. In timpul Renasterii, intelectualii au redescoperit texte din Grecia si Roma Antichitatii ilustrand tehnici si procedee chirurgicale.

In secolul al XIX-lea au fost realizate imbunatatiri ce au pus bazele chirurgiei estetice moderne. Primele doua razboaie mondiale au fost evenimentele majore care s-au bazat pe devotamentul chirurgilor si au dus la dezvoltarea chirurgiei cosmetice.

Indicatii
Blefaroplastia este adesea realizata ca o interventie de electie din motive cosmetice. Blefaroplastia pleoapei inferioare este realizata aproape intotdeauna din motive cosmetice pentru a reduce „pungile” pleoapei inferioare umflate si pielea ridata.

Blefaroplastia este adesea indicata din motive functionale. Cand exista un exces de piele laxa pe pleoapa superioara, aceasta poate interfera cu perceptia normala a campului vizual. Partile superioara si exterioara ale campului vizual sunt cel mai frecvent afectate putand produce dificultate in activitati precum cititul sau condusul autovehiculelor. In acest caz, blefaroplastia pleoapei superioare este intreprinsa pentru a imbunatati vederea periferica.

Interventia
Blefaroplastia este, de obicei, realizata prin incizii externe de-a lungul liniilor naturale de tegument ale pleoapelor cum ar fi pliurile pleoapelor superioare si sub genele inferioare pentru pleoapele inferioare. Inciziile pot fi facute din suprafata interna a pleoapei inferioare (blefaroplastie transconjunctivala); aceasta permite indepartarea tesutului adipos al pleoapei inferioare fara o cicatrice vizibila extern, dar nu permite indepartarea pielii in exces. Remodelarea cutanata cu un peeling chimic sau laser cu CO2 poate fi realizata simultan. Aceasta permite un proces de vindecare mai rapid.

Interventia dureaza, de obicei, 1-3h, anestezia fiind locala. Inflamatia initiala si echimozele se vindeca in 1-2 saptamani, dar sunt necesare mai multe luni pana cand rezultatele finale devin stabile. Efectele blefaroplastiei sunt apreciate cel mai bine prin comparatia imaginilor pacientilor operati inainte si dupa operatie.

Anatomia pleoapelor, calitatea tegumentului, varsta si tesutul adiacent afecteaza rezultatele cosmetice si functionale.

Factori cunoscuti in inducerea complicatiilor sunt:
– ochi uscati – care pot fi exacerbati prin intreruperea peliculei de secretie lacrimala;
– laxitatea marginii pleoapei inferioare – care predispune la malpozitionarea pleoapei inferioare;
– proeminenta globului ocular in raport cu complexul malar – care predispune la malpozitionarea pleoapei inferioare;

Postoperator
Procesul de recuperare dupa o blefaroplastie poate dura 7-10 zile. Pacientii vor primi instructiuni cu privire la tratamentul in ambulator si, in majoritatea cazurilor, primesc analgezice pentru a reduce durerile cauzate de incizii.
Primele doua zile dupa realizarea interventiei, pacientii primesc un unguent topic pentru protectia si umidificarea pleoapelor. Se recomanda, de asemenea, utilizarea unor pungi cu gheata pe pleoape pentru a reduce inflamatia si echimozele. Se vor prescrie antibiotice pentru a preveni infectia. Se recomanda mentinerea capului la un nivel ridicat fata de restul corpului, interzicerea machiajului, alcoolului, privitului la TV, ecran TV/ monitor, purtarea lentilelor de contact.

Tumefactia si echimozele vor disparea dupa maxim 2 saptamani, dupa 10 zile putandu-se relua activitatile obisnuite, fara insa a depune efort sustinut. Se poate observa o descolorare a pielii in zona cicatricilor timp de 6 luni (nuanta roz) sau mai mult timp de la interventie. Se va estompa si subtia in timp aparand o linie fina alburie. In primele saptamani poate aparea un lacrimat excesiv, fotosensibilitate, schimbare temporara a acuitatii vizuale. Pentru protejarea ochilor de soare si de vant se recomanda purtarea ochelarilor de soare.

Riscuri si complicatii posibile
Exista riscurile aferente oricarei interventii chirurgicale: sangerare, infectie (rar datorita vascularizarii puternice), riscuri legate de anestezia generala (probleme respiratorii, reactii adverse la medicamente).
Cele mai severe sunt: ectropion (intoarcerea pleoapei in afara, caderea pleoapei inferioare), hematoame retro-orbiculare si desprinderea retinei.