Ce este Abdominoplastia?
Abdominoplastia, un procedeu chirurgical care consta in inlaturarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului pentru a intarii musculatura acestuia, este una dintre cele mai efectuate operatii estetice. Avand un rol de “retusare” a formei corpului, interventia chirurgicala implica producerea unei cicatrici permanente care se extinde de la un sold la altul. Atat barbatii cat si femeiile pot beneficia de abdominoplastie, fiind recomandata la persoanele cu excess tegumentar si adipos, si/sau musculatura abdominala slabita (in special la femeiile cu sarcini multiple la care musculatura este indepartata si nu se mai reface fiziologic), si la persoanele obeze, in varsta, a caror elasticitate a pielii a scazut. Operatia este contraindicata la femeiile care doresc sa mai aiba o sarcina.
Cum se efectueaza procedura?
Procedura se face sub anestezie generala si dureaza intre 2 si 5 ore in functie de caz. Se face o incizie de la sold la sold, deasupra zonei pubiene si o a doua incizie in jurul ombilicului pentru al elibera de tesuturile din jur. Pielea din aceasta zona este indepartata, pentru a evidentia fascia si musculatura abdominala care urmeaza a fi apropriata prin sutura. Excesul de piele si grasime este excizat, si se face un nou orificiu pentru fixarea ombilicului. Incizia urmeaza a fi suturata si se lasa tuburi de dren pentru urmatoarele 2-3 zile.
La pacientii unde abdominoplastia completa nu este posibila din diverse cauze, se poate efectua abdominoplastia partiala care se efectueaza printr-o maniera asemanatoare, fara incizia ombilicului, si numai o parte din piele si din tesutul adipos este excizat. Operatia dureaza numai 1-2 ore.
Perioada postoperatorie
Postoperator, pacientul ramane internat 24-48h pentru a evita orice complicatie si a ramane sub observatie medicala. Medicatia consta in antialgice-, antibiotice, si anticoagulante. Mobilizarea va fi cat mai precoce pentru a evita tromboze, inflamatii, si a imbunatatii tonusul muscular. Pacientul va purta un garment sau o bursiera elastica. Firele se scot cam la 10-12 zile dupa operatie, iar cicatrizarea completa se va face dupa un an, timp in care nu se recomanda expunerea la soare a cicatricii pentru a evita hiperpigmentarea acesteia. Perioada de recuperare variaza intre 2-6 saptamani in functie de fiecare pacient, perioada in care trebuie evitat efortul fizic intens.
Riscuri/Complicatii
Ca la orice interventie chirugicala, exista potentiale riscuri posoperatorii. Acestea pot fi infectii, tromboze, complicatii pulmonare sau cardiace, necroza tisulara (in special la fumatori), sangerari, edem, hematom, dehiscenta suturilor, sau cicatrizarea vicioasa.
In cazul infectiilor, acestea pot fi tratate cu antibiotice, si prin drenaj. Necroza tisulara necesita o a doua interventie chirurgicala pentru excizia si grefarea tegumentului afectat; riscul este crescut la fumatori si se recomanda oprirea fumatului cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei. Acumularea de lichid sub piele dupa scoaterea tuburilor de dren se poate rezolva prin aspiratie. Sansele complicatilor sunt totusi mici, abdominoplastia fiind considerata o procedura sigura.