Tratamentul ridurilor faciale

Pielea este cel mai voluminos organ al corpului uman. Tegumentul este oglinda intregului organism. Pielea sanatoasa reflecta o stare generala de sanatate. Este de la sine inteles ca orice stare patologica care afecteaza organismul in totalitate, va lasa urme si la nivelul pielii. Rolul esential al acestui organ este de protectie fata de factorii agresivi din exterior (frig, caldura, radiatii, umiditate, substante toxice, etc). Expunerea indelungata si necontrolata la oricare dintre factorii de mediu mai sus mentionati deterioreaza calitatea pielii.

Ridurile
– reprezinta pliuri ale pielii care se formeaza datorita actiunii musculaturii situate imediat sub aceasta. Ridurile se formeaza atat la nivelul fetei cat si in alte zone cum ar fi brate, gat, decolteu, inter si inframamar, etc de departe cele mai suparatoare fiind cele cu localizare faciala.

Metodele de prevenire ale aparitiei ridurilor (prea timpuriu) au ca numitor comun pastrarea calitatii pielii. Mostenirea genetica are un rol important dar nu definitoriu. Factorii de mediu si modul de viata sunt determinanti in aparitia ridurilor.

Urmatorii factori sunt implicati direct in accelerarea formarii ridurilor: expunerea indelungata la radiatii solare produce deterioarea colagenului din piele si ridarea pronuntata, caracteristica, mai frecventa la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare.; frigul determina scaderea circulatiei la nivelul tegumentului facial cu inchiderea temporara a vaselor periferice, productie scazuta de sebum, eliminarea toxinelor este incetinita iar pielea se degradeaza.; temperaturile crescute cu umiditate scazuta determina deshidratarea organismului si implicit a pielii, productie mai scazuta la nivelul glandelor sudoripare si ridare precoce; curentii de aer afecteaza pielea pentru ca produc practic “uscarea” acesteia. Daca sunt asociate si temperaturile joase efectul negativ este potentat.

Prevenirea aparitiei ridurilor presupune inlaturarea sau diminuarea expunerii la factorii mai sus mentionati, aplicarea de creme cu factor de protectie solara cat mai ridicat, folosirea unor creme grase in perioadele reci si a unor creme superhidratante. Regimul de viata si alimentatie este foarte important. Somnul suficient si de calitate, lipsa stresului de orice fel, alimentatie bogata in lichide si fibre, si lipsita in grasimi de origine animala, lipsa fumatului, administrarea in cure de cate 2 saptamani, de 2 ori pe an, de vitamine antioxidante (vit C, vit E), toate acestea vor intarzia aparitia ridurilor.

Laser terapia
– este o metoda prin care se indeparteaza un strat mai substantial din grosimea pielii, producand “o curatare” intensa atat a elementelor pigmentare cat si a ridurilor.

Laserul Co2 reprezinta ” standard-ul de aur” pentru renivelarea tegumentului (laser skin resurfaceing sau laser skin rejuvenation). Acest laser, poate fi folosit in scop chirurgical – ca si bisturiu pentru operatii fara sange sau prin intermediul unui scanner computerizat – ca cel mai modern mijloc de renetezirea tegumentului. In mod de lucru fractional, timpul de recuperare este mult mai mic decat traditionalul peeling cu laser.

Prin procedura de indepartare a ridurilor cu laser ,aparate laser cu pulsatii de inalta frecventa sunt folosite, ca de exemplu CO2 Laser si Erbium Laser. Datorita impulsurilor de lumina foarte scurte emise pe suprafata pielii leziunile si ridurile pielii pot fi eliminate într-un mod controlat. Precizia adancimii atinge valori de până la 1 / 1000 mm. Erbium Laser oferă aproape zero energie sub forma de caldura direct catre tesuturile de sub piele, eliminand astfel daunele aduse zonelor inconjuratoare.

LASER este un acronim pentru Amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei.Lumina este schimbata intr-un fascicul de radiatii monocromatice, capabil sa ofere cantitati mari de energie electrica sau termica. Exista lasere ablative care elimina literalmente straturile superioare ale pielii sau exista lasere non-ablative, cum ar fi NLite care stimuleaza colagenul din derm, care apoi creste si umple ridurile de la interior spre exterior. Denumite uneori ca un Peel laser, aceasta procedura poate ajuta la stergerea liniilor fine si ridurilor care apar pe obraji, frunte, ochi şi în jurul buzelor. Se pot sterge, de asemenea, vene faciale, capilare sparte, vene paianjen, pete de vârstă şi pigmentare nedorite. Aceasta procedura elimina straturile exterioare ale pielii deteriorate, permitand pielii mai noi sa apara.

Anestezia
– există câteva opţiuni pe care le poate avea un pacient pentru anestezie. Cele patru categorii principale de anestezie sunt: anestezie locala, anestezie regionala (blocuri nervoase), sedare, anestezie generala.

Durata interventiei
– cateva minute la o oră şi jumătate pentru o foarte profunda reintinerire faciala

Durerea
– usoara pana la moderata, medicamentele ar trebui să atenueze orice disconfort sau durere.

Edemul (gradul de umflare)
– usor pana la moderat – in functie de individ (poate fi folosita arnica montana sau bromelaina).

Echimoze
– pot fi usoare; roseata apare mai frecvent, in functie de individ.

Instructiuni post-operatorie
– este recomandat sa fie cineva pentru a avea grija de pacient pe timpul recuperarii, sa pastreze corpul ridicat – chiar şi atunci când dorm. Un fotoliu funcţioneaza cel mai bine.

Reintoarcerea la locul de munca
cel putin doua saptamani pentru interventiile majore; pentru procedurilor simple se poate reduce la 3-4 zile. Nu este recomandat nici un exercitiu cel puţin 3 saptamani post-operatoriu pentru interventiile standard. Trebuie avut grija ca tensiunea arteriala sa nu creasca pentru cateva saptamani.

Expunerea la soare
Pacientii vor trebui sa utilizeze creme protectoare impotriva radiatiilor solare. Pielea este foarte susceptibile la leziunile produse de radiatii UVA / UVB (soare).
De obicei, roseata poate fi acoperita cu machiaj. Pentru a preveni formarea de cruste in special in primele zile, zonele tratate ale pielii sunt ingrijite cu hidratante speciale şi unguente nutritive. Dupa doar cateva zile dupa tratamentul pielii cu laser, o piele noua, neteda si destul de sensibila incepe sa se formeze. Daca interventia este facuta in timpul iernii o crema hidratanta este recomandata.

Procesul de intinerire a pielii cu laser stimulează formarea şi regenerarea tuturor straturilor de colagen din interiorul pielii în următoarele 4-6 luni. Ulterior pielea este mai tanara conform definitiei medicale. Rata de imbunatatire a continutului de colagen din piele dupa ce interventia cu laser creste la 60%, la unii pacienti obtinandu-se o imbunatatire de 90%
Procesul de imbatranire a pielii va fi întors pentru o perioadă de aproximativ zece ani. O repetare a tratamentului este posibila si in unele cazuri chiar indicata.