Scleroterapie

Scleroterapie

Scleroterapia
este o porcedura non-chirurgicala ce consta in injectarea unei substante sclerozante, iritante, cu ajutorul unui ac foarte fin in endolumenul unei vene, fapt ce va determina inflamatie la nivelul peretelui venos pana la micsorarea si transformarea venelor in cordoane fibroase nefunctionale. Aceasta procedura este folosita cu succes de mai bine de 50 de ani in tratarea venelor varicoase, a telangectaziilor si a asa numitelor vene in panza de paianjen ( „spider” veins ) de la nivelul membrelor inferioare, dar si de la nivelul fetei sau membrelor superioare. O data ce venele sunt obliterate cu ajutorul agentului sclerozant, sangele nu mai poate reintra si vena va fi resorbita prin raspunsul natural al organismului.

Varicele sunt ectazii permanente, tortuoase ale venelor superficiale care pot fi primitive sau idiopatice( datorate probabil unei malformatii congenitale a aparatului valcular ) si secundare ce apar in urma ortostatismului prelungit, in sarcina, in urma tratamentului hormonal de substitutie sau cu anticonceptionale orale sau in urma traumatismelor. Simptomele neplacute care pot insoti aceste dilatatii venoase constau in durere surda, accentuata de ortostatism sau caldura, uneori crampe dureroase nocturne sau jena dureroasa, edem, prurit, senzatie de arsura. Exercitiul fizic si mentinerea unei greutati corporale normale pot ajuta la prevenirea apartiei acestor dlatatii venoase.

Tratamentul:
Tratamentul se va efectua in regim de ambulator si dureaza intre 15 si 30 de minute. Interventia consta in multiple injectii cu un ac foarte fin a unui agent sclerozant direct in vena. De obicei, venele dispar aproape imediat. In functie de extinderea, numarul si calibrul venelor afectate, tratamentul se poate intinde pe mai multe sesiuni, la intervale variate de la 1 la 4 luni. Pentru ca se foloseste un ac fin nu este necesara anestezia locala, pacientul nu va simti decat un discomfort local minim.

Dupa tratament se vor aplica mici pansamente pe locul injectarii si un bandaj elastic strans desupra care vor fi pastrate intre 48-72 de ore pentru a preveni sangerarea postinjectionala si pentru a ajuta vindecarea. Dupa indepartarea acestora se recomanda ,pentru inca 3 saptamani, purtarea unui ciorap elastic pentru compresiunea locala.

Dupa fiecare sedinta nu exista restrictie de miscare, pacientii fiind incurajati sa mearga pe jos imediat dupa procedura pentru prevenirea formarii chegurilor de sange profunde. Se recomanda evitarea statului prelungit in picioare sau in pozitii incomfortabile, precum si sporturile grele si joggingul agresiv.