Otoplastie

Otoplastie

Otoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală de corectare a urechilor decolate care constă în apropierea acestora de cap prin remodelarea şi refacerea reliefului normal al cartilajului auricular.

Procedura este folosita des pentru a modifica deimensiunea,pozitionarea sau proeminenta portiunii exterioare a urechilor anormale.Acest tip de chirurgie este des utilizat la copii,dupa varsta de 5-6 ani,pentru a reduce la tacere bataia de joc a colectivului.

Va fi resimtit un discomfort minim,pentru care noi vom recomanda un anestezic slab.Durerea substantiala este neobisnuita.Auzul dumneavoastra nu va fi afectat de operatie.

Urechile decolate („clăpăuge”) reprezintă cea mai frecventă deformitate congenitală. Nu există un ideal estetic sau un standard în ceea ce priveşte o ureche normală existând o diversitate de aspecte individuale.

Ce este otoplastia?
Este o procedura ce corecteaza urechile proeminete mari,clapauge.

Care este varsta cea mai frecventa pentru operatie?
Pocedura poate fi efectuata la orice varsta.Cu toate aceastea,in general copiii au rezultate bune cand este efectuata inainte de a intra la scoala primara,datorita implicarii sociale,acestia fiind ridiculizati de alti copii.Operatia se face in jurul varstei de 5-6 ani.

Cum se efectueaza aceasta procedura?
Operatia este facuta printr-o incizie ascunsa in spatele urechii.Depinde de ce anume este necesar(reconstituirea faldurilor antihelicoidale,repunerea cocncai,etc),sunt intreprinse diverite manevre operationale.

Exista pansamente postoperatorii?
Un capison este pus la sfarsitul procedurii.Acesta este purtat in general timp de aproximativ 5-6 zile.Apoi este purtata o bentita de cap care folosita pentru a sustine urechile in noua lor pozitie pentru 3 saptamini.

Este otoplastia dureroasa?
Majoritatea pacientilor nu se plang de dureri semnificative ,ci doar un mic discomfort dupa aceasta operatie.

Exista suturi dupa otoplastie?
Sunt suturi folosite pentru a inchide incizia in spatele urechilor acestea efectuindu-se cu fire foarte subtiri.

Indicatii preoperatorii:
Este interzisa administrarea aspirinei, antiinflamatoriilor nesteroidiene, heparinei, trombostopului si a altor medicamente ce influenteaza coagularea sangelui

Nu mancati si nu beti lichide cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea interventiei.

Efectuarea analizelor de laborator este absolut obligatorie si sunt recomandate de medicul chirurg si de cel anestezist

Informati chirurgul asupra unor alte afectiuni ( diabet, tuberculoza, sida, infarct, hipertensiune arteriala, afectiuni hematologice si alergii la diverse medicamente

Intrerupeti tratamentul cu anticonceptionale si fumatul cu cel putin 10 zile inainte de interventia chirurgicala

Postoperator
Principalele complicatii sau inconveniente care pot aparea sunt hematoame la nivel retroauricular, dehiscente mici ale plagii, infectii locale la nivelul tegumentului sau cartilagiului. Aceste inconveniente sunt minore, iar complicatiile se pot trata usor neinfluentand rezultatul definitiv al interventiei. Acuratetea tehnicii si calitatea ingrijirilor postoperatorii reduc la minimum frecventa acestor complicatii.

Interventia se realizeaza sub anestezie generala la copiii mici, iar la copiii mai mari si adulti se utilizeaza anestezie locala asociata cu sedare intravenoasa. Operatia dureaza aproximativ 1 ora, iar inciziile vor fi plasate in spatele urechii, rezultatul estetic fiind excelent. Daca interventia se realizeaza cu anestezie locala nu este necesara spitalizarea, iar firele se extrag in intervalul 8-12 zile de la interventie.

Trebuie purtat obligatoriu un pansament compresiv timp de 5 pana la 7 zile, pacientul urmand apoi sa evite traumatismele asupra urechilor operate cel putin 30 de zile. Recuperarea postoperatorie este scurta, pacientii putandu-se integra in colectivitate dupa aproximativ 7 zile.