Lipoaspiratie

Lipoaspiratie

Termenul de liposuctie sau liposculptura,lipoaspiratie, lipoplastie, a fost introdus in S.U.A. la inceputul anilor 1980, definind astfel o tehnica de chirurgie plastica prin care se indeparteaza excesul de grasime care nu raspunde la diete si exercitii, dar prima interventie de liposuctie a fost realizata de catre doctorul Giorgio Fischer (medic ginecolog, Roma, 1974.) Cel mai frecvent se intervine pe zone precum solduri, abdomen, genunchi, brate, dar si in zona faciala, zona obrajilor si a gatului. Poate fi efectuata independent de alte proceduri cosmetice sau asociata unei abdominoplastii sau unui lifting facial.

Se folosesc diverse terapii- vibratiile, ultrasunetele, laser sau radiofrecvente, sau injectarea unor substante speciale de dizolvare a grasimii. O data desprins de piele si de fascia profunda, tesutul adipos este absorbit printr-o metoda vacuum, sub efectul unei presiuni negative. Tehnici de liposuctie sunt multiple, printre ele numarandu-se: liposuctia uscata- care este cea mai traumatizanta, liposuctia umeda, super umeda si cea tumescenta, fiind metoda cea mai aleasa de catre esteticieni. Metoda clasica de liposuctie tumescenta reduce edemele, zonele eritematoase si durerile postoperatorii. In acest procedeu pierderile sangvine sunt minime si astfel necesitatile transfuziilor de sange sunt ca si inexistente. Zonele cu excesul de grasime vor fi injectate cu o cantitate mare de anestezic, ce va realiza vasoconstrictie pe vasele sangvine din acea zona, reducand astfel sangerarea si durerea, dar si expansionand astfel compartimentul adipos ce trebuie indepartat si favorizand trecerea canulei pe sub piele odata ce grasimea este indepartata.

Cei mai buni candidati sunt femeile si barbatii cu o buna elasticitate a pielii si cu reale necesitati in a efectua o liposuctie, nu doar pentru o estetica perfecta. E important de stiut ca celulita nu se indeparteaza odata cu liposuctia, ca nu este o procedura pentru oamenii obezi, si ca o astfel de interventie nu inlocuieste dieta si programul de exercitii fizice. Liposuctia are doar rolul de a indeparta depozitele nedorite de grasime din diferite regiuni corporale.

Inaintea inerventiei trebuie sa se discute cu plasticianul despre zonele ce vor fi remodelate, se examineaza depozitul adipos, elasticitatea pielii si se afla trecutul medical al pacientului. Medicul va explica procedurile ce vor fi realizate pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune, dar va da si sfaturi privind efortul postoperator si, in cazul persoanelor fumatoare, se impune abandonarea nicotinei cel putin 2 saptamani inainte si dupa interventie.

Pentru realizarea liposuctiei, cel mai frecvent se anesteziaza general pacientul, dar pot fi folosite si anestezii locale, iar apoi operatia incepe prin efectuarea unor incizii mici realizate in zona de unde se indeparteaza grasimea. Printr-o incizie mica se introduce un tub care trage afara tesutul gras de sub piele, tub numit canula si care are atasata o seringa pentru a crea un puternic vid. Dupa eliminarea excesului de grasime, inciziile sunt inchise prin aplicarea unui pansament sau bandaj cu scopul de a preveni sangerarea, a reduce edemul,si pentru a sprijini zona afectata.
Noile tehnici de chirurgie permit o recuperare rapida dupa o procedura de liposuctie. . In general, instructiunile post-operatorii cer multa odihna si cat mai putina miscare cu scopul de a accelera procesul de vindecare si de a reduce timpul de recuperare.

Ca orice act chirurgical si liposuctia prezinta riscuri, precum cicatrici vicioase, mai ales la persoanele care au o elasticitate scazuta a pielii, sangerari, infectii, hematoame, zone cu iregularitati intarite, tulburari de sensibilitate sau acumulare de lichid limfatic,dar toate acestea au o incidenta scazuta in randul celor care recurg la aceasta interventie. Pentru a evita aparitia complicatiilor este de preferat sa se aleaga un plastician cu experienta, iar pacientul sa execute intocmai indicatiile si sfaturile medicului.

Rezultatul va fi evident aproape imediat, chiar daca, initial, poate fi mascat de edem si echimoze. Pacientul va fi nevoit sa poarte un costum de compresie elastic pentru a minimiza umflarea si pentru a asista in vindecarea optima a cicatricei, in mentinerea noului contur. Vor fi evitate pozitia sezanda indelungata, activitatile fizice intense, timp de 4 – 6 saptamani.

Un sondaj efectuat in Anglia arata ca 8 din 10 femei ar apela la chiururgia plastica pentru a dobandi dimensiunile visate, in defavoarea sportului si dietei. In timp ce femeile sunt perfect de acord cu aceasta cale, barbatii recunosc ca e optiunea lenesa de a fi din nou in forma, insa chiar si asa o considera o alternativa de preferat. Intrebate pe ce cale ar slabi, 34% dintre femei au ales liposuctia, bypass-ul gastric situandu-se pe locul 2, cu 26%, renuntarea la o parte din caloriile zilnice fiind abia pe locul 3, cu 14%. Doar 2% au spus ca ar face mai mult sport, iar 6% ar combina dieta cu miscarea. 26% dintre femeile chestionate in cadrul studiului realizat in Marea Britanie au recunoscut ca nu fac niciodata sport si ca prefera sa indure disconfortul operatiei decat sa mearga la sala o data pe saptamana.
In total, 56% dintre barbatii si femeile intervievate, 1.305 la numar, aleg calea “lenesa” de a slabi, liposuctia. Spre deosebire de femei insa, 52% dintre barbati spun ca ar alege sportul pentru a slabi. Doar 7% dintre barbati ar mai taia din calorii pentru a scapa de kilograme si tot atati ar combina dieta cu sportul.

Odata cu aparitia liposuctiei cu laser riscurile interventiei au fost reduse foarte mult, recuperarea postoperatorie este foarte rapida durerile postoperatorii sunt aproape inexistente, pe buna drepatet fiind considerata “standardul de aur ” in chirurgia siluetei (VEZI LIPOSUCTIA LASER).